Sabtu, Ogos 21, 2010

Biskut Lutut Kukus

 Biskut Lutut Kukus

Kalau di Terengganu terkenal kueh nekbat hanya dijumpai pada bulan Ramadhan sebagai juadah berbuka, di Kg Gajah Perak juga dijumpai kueh ini hanya pada bulan Ramadhan (dulu2). Mungkin generasi masakini tidak mengetahui kueh ini disebabkan orang2 tua juga sudah jarang2 memasaknya dan adanya bermacam-macam kueh baru pada masa ini.

Zaman dulu2 memang kueh ini sangat popular pada bulan puasa..mungkin kos penyediaannya yang rendah dan kueh2 manis yang sangat digemari pada masa itu. Itulah biskut kepala lutut (roti biskut) yang direndam di dalam air sirap manis sehingga kembang.. dimasukkan ke dalam kukus dan tuangkan santan yang dibancuh dengan sedikit tepung dan garam... kukus sehingga 10 minit dan sedia untuk dihidangkan.... cubalah...

Biskut biasanya dari jenis buku tetapi masa kini pelbagai pilihan dari jenis biskut yang panjang2 banyak dijual di kedai2...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan