Sabtu, Ogos 21, 2010

Sajian Tengahari

 Gulai Tempoyak Ikan Patin

Tradisi sajian Perak yang utama adalah tempoyak... mari kita kongsi bersama resepi tempoyak Perak... ada beza dengan resepi masak tempoyak Pahang... Resepi Perak ; bawang & cili padi ditumbuk, serai dititik, masuk di dalam periuk bersama tempoyak.. ditambah air dan sebarang pilihan ikan sungai dan dimasak sehingga mendidih...

Bezanya masak tempoyak Pahang ianya tidak menggunakan bawang dan serai.. dicampur daun kesom dan bunga kantan... tempoyak dikisar bersama cili padi...

Gambar di atas masak tempoyak ikan patin resepi Pahang... jangan mare..nak mempelbagaikan citarasa..


Pekasam Ikan Lampam

Makan tengahari akan lebih terasa nikmatnya kalau dilengkapkan dengan goreng pekasam... 2 kaedah nak masak pekasam... pertama ; digoreng biasa seperti menggoreng ikan... kedua ; digoreng dengan menghancurkan ikan pekasam dan digoreng bersama bawang dan cili padi (dihiris). Ikan yg popular dibuat pekasam adalah ikan sungai seperti spesis ikan lampam. Nyum3x....


Sambal kelapa

Ini adalah sambal tradisi khasnya bagi penduduk Kg Gajah, Perak. Mungkin ramai yang tidak tahu cara membuatnya. Senang jer... cili padi ditumbuk bersama udang kering dan dicampur bersama kelapa parut.. ditambah garam secukup rasa dan asam limau nipis.... siap untuk dimakan bersama ulam-ulaman...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan