Sabtu, Ogos 21, 2010

Juadah Berbuka - Nasi Minyak Daging

 Nasi Minyak Daging

Inginkan kelainan juadah berbuka puasa...? Atau sebagai hidangan alternatif untuk makan tengahari bolehlah mencuba resepi Nasi Minyak Daging.

Cara penyediaan... bawang, bawang putih, halia dihiris dan ditumis bersama bunga lawang, kulit kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga dan jintan manis dengan menggunakan minyak sapi dan minyak masak. Daun pandan dan serai dititik dan dimasukkan ke periuk bersama-sama bahan2 yang ditumis tadi. Masukkan sedikit rempah kurma bersama daging yang dihiris nipis. Masukkan air dan rebus seperti memasak sup. Setelah mendidih dan daging menjadi empuk, masukkan beras ke dalam periuk dan masak seperti memasak nasi biasa.

Hidangan lebih enak jika dimakan bersama jelatah...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan